Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Λόγια Αγιορειτών Πατέρων (2)


Τα πατρικά χάδια στα παιδιά δημιουργούν αυτοπεποίθηση και βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. (Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
***
Η προφητεία, για τους πιστούς, δεν έχει μεγά­λη σημασία, γιατί δεν μας πληροφορεί για κάτι και­νούργιο, που πρέπει να μάθουμε. Εμείς βαδίζουμε «με την πίστη» και όχι «με την όραση». (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)
***
Μη επιθυμείς να βρεις χαρά και ανάπαυση σε όσα η ψυχή σου λυπάται και η θεία Χάρις δεν αναπαύεται. (Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής)
***

Ο πνευματικός πατέρας υποφέρει, πονά, κλαίει και προσεύχεται περισσότερο από αυτούς που έρχονται σε αυτόν· μόνο κάτω από τις συνθήκες αυτές μπορεί αληθινά να διακονήσει τους ανθρώπους. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
***
Mερικοί απελπίζονται, σκέφτονται πως ο Κύριος δεν θα τους συγχωρέση τις αμαρτίες. Τέτοιες σκέψεις προέρχονται από τον εχθρό. (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)
***
Την ώρα που τα λες στον εξομολόγο, έρχεται η θεία χάρις και σε απαλλάσσει απ’ όλα τα άσχημα βιώματα και τις πληγές και τα ψυχικά τραύματα και τις ενοχές· διότι, την ώρα που τα λες, ο εξομολόγος εύχεται θερμά στον Κύριο για την απαλλαγή σου. (Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)
***
Αν η προφητεία δεν είναι εκ Θεού, πρόκειται για απάτη και δόλο σατανικό, που σκοπό έχει τη ζημιά και την αποπλάνηση του ανθρώπου, αυτό που ο διάβο­λος επιδιώκει πάντοτε. (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)
***
Η μετάνοια, το πένθος, τα δάκρυα και όλα που συμβαίνουν σ’ αυτόν που μετανοεί είναι όλα της θείας Χάριτος. (Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής)
***
Όταν η ψυχή με το Άγιο Πνεύμα γνωρίσει τον Κύριο, τότε κάθε στιγμή ακατάπαυστα εκπλήσσεται από την ευσπλαχνία του Θεού, το μεγαλείο και την παντοδυναμία Του. (Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)
***
Η Εκκλησία έχει το κατάλληλο φάρμακο, για να πέσει ο τοίχος της αμαρτίας. Αυτό είναι η μετάνοια και εξομολόγηση. Έρχονται πολλοί και ενδιαφέρονται για νοερά προσευχή. Εμείς πρώτα λέμε: «Εξομολογήθηκες καμία φορά; κοινωνάς; ζεις χριστιανικά;» κλπ. Αν πει ναι, τότε προχωρούμε. Αν όχι, μη χάνουμε λόγια άδικα. Πρώτα λοιπόν, βάζουμε αρχήν με την μετάνοια και εξομολόγηση. Κατόπιν ακολουθούμε τη συμβουλή ενός κατάλληλου πνευματικού. (Γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου