Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΜΟΝΑΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΓΟΥΝΤ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑΣ. Εικόνα


Εικόνα


Η κατά κόσμο Ίλεάνα γεννήθηκε στο Βουκουρέστι την πρωτεύουσα της 'Ρουμανίας το έτος 1909. Υπήρξε εγγονή του Τσάρου Αλεξάνδρου β της Ρωσίας, και τής βασιλίσσης Βικτωρίας της Αγγλίας και θυγατέρα νεωτέρα του Βασιλέως Φερδινάνδου Α' και τής Βασιλίσσης Μαρίας τής 'Ρουμανίας και άρα αδελφή του Βασιλέως Καρόλου του Β'.
Έζησε και μεγάλωσε μέσα στα θλιβερά γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και επειδή διέθετε οξεία αντίληψη, ένιωσε βαθιά μέσα της την συμφορά και την θλίψη πού απλόχερα είχε σκορπίσει γύρω της ό πόλεμος. Έτσι άρχισε να ακολουθή την μητέρα της στο κοινωνικοφιλανθρωπικό έργο για την ανακούφιση τού ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπιση τής ανέχειας.
Σπούδασε στο κολλέγιο HEATHFIELD- ASCOTT τής Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε επίσης ξυλογλυπτική στη σχολή τού ION JALEA και ζωγραφική πλάι στον JEANSTERIADI. Επίσης έγινε κάτοχος ενός σπάνιου πτυχίου για γυναίκες: ήταν λοιπόν κυβερνήτης πλοίου (καπετάνισσα) για μεγάλη διαδρομή!
Το 1931 και σε ηλικία 22 ετών ένυμφεύθη με τον αρχιδούκα Αντώνιο τής δυναστείας HABSBURG τής Αυστρίας και έζησε στο Σόνμπεργκ τής ίδιας χώρας. Μαζί απέκτησαν 6 παιδιά, εκ των οποίων τα 2 κατά την διάρκεια τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1944 και μπροστά στην Ναζιστική κυριαρχία πού εξαπλωνόταν απειλητικά, ήρθε και έγκατεστάθη με την οικογένεια της στην Ρουμανία.
Στη χώρα αύτη και κοντά στον πύργο τού Μπράν, έκτισε εις μνήμην της μητέρας της πού την μύησε στο φιλανθρωπικό έργο, ένα νοσοκομείο. Εκεί και μέχρι το τέλος τού πολέμου, αναλώθηκε με στοργή και ανιδιοτελή αγάπη στην περίθαλψη των τραυματιών, την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων και σε κάθε άλλη αγαθοεργία.
Μετά την επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία το 1948 άρχισε για αυτήν και την οικογένεια της ή δίνη της εξορίας. Εγκαταλείποντας οριστικά την χώρα, βρέθηκαν για λίγο στην Ελβετία, αργότερα στην Αργεντινή και τέλος αφού κατάφερε να εξασφαλίσει για τα πιο πολλά από τα παιδιά της υποτροφία, εγκαταστάθηκαν στο Νιούτον της Μασαχουσέτης. Για να μπορέσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της οικογενείας της αναγκάστηκε να πούληση τα κοσμήματά της. Επίσης παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον. Το 1960 αγόρασε μια έκταση στην πόλη Έλγουντ, με σκοπό αργότερα να φτιάξη μοναστήρι, πράγμα το όποιο χάριτι Θεού το κατόρθωσε.
Ύστερα από την επαγγελματική αποκατάσταση ή και τον γάμο των παιδιών της, έφτασε για κείνην ή στιγμή πού χρόνια λαχταρούσε: να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Θεό. Κατά την διάρκεια της ζωής της είχε έρθει σε επαφή με την παράδοση των Ρωμαιοκαθολικών όπως και των Αγγλικανών. Ή Παράδοση όμως πού την γέμιζε και την εξέφραζε με απόλυτο τρόπο ήταν ή Ορθόδοξη. Εξάλλου πολλά χρόνια πριν είχε ασκηθεί στην προσευχή και ιδιαίτερα στη νοερά ευχή. Έτσι αρχικά πήγε στη Γαλλία όπου υποτάχθηκε στην ξακουστή για την αρετή της Ηγουμένη Ευδοξία στο ορθόδοξο μοναστήρι BUSSY-ON-OTHE στο όποιο μόναζαν 'Ρωσίδες αριστοκράτισσες κατά το έτος 1961. Μοναχή έκάρη ιό 1967 υπό το όνομα Αλεξάνδρα. Το 1968 τελείωσε το κτίσιμο και εγκαινιάστηκε ή εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο ομώνυμο Μοναστήρι στην πόλη Έλγουντ της Πενσυλβάνια. Το Μοναστήρι αυτό αποτελεί ένα πρότυπο διορθόδοξο κέντρο αλλά και μία πνευματική εστία - καταφύγιο για αρκετές ταλαιπωρημένες από την ζωή αμερικανίδες γυναίκες.
Συνέγραψε το Βιβλίο «Οικογένεια Άγγελοι, μια ζωντανή παρουσία» μεταφρασμένο σήμερα και στα ελληνικά όπως και σε πάμπολλες γλώσσες. Το Βιβλίο αυτό δεν είναι μία καθαρή πνευματική δουλειά. Είναι καρπός μιας προσωπικής εμπειρίας και επικοινωνίας της συγγραφέως με την ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας.
Μετά την επανάσταση πού συνέβη στη 'Ρουμανία το 1990 και ύστερα από την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος ή Γερόντισσα Αλεξάνδρα επισκέφθηκε την γενέτειρά της σε ηλικία 81 ετών.
Έκοιμήθη στις 21 Ιανουαρίου 1991 ύστερα από έμφραγμα. Ή ταφή της έγινε στο Μοναστήρι του Ελγουντ. Στο δε απέριττο τάφο της τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την γραπτή επιθυμία πού άφησε στη διαθήκη της ένας απλός ξύλινος Σταυρός καθώς και ένα κουτί με χώμα της αγαπημένης της πατρίδος.
Τις πληροφορίες μας έδωσε ή ευσεβής 'Ρουμανίδα VALINA DINCA πού έπεσκέπτετο την Γερόντισσα στην Αμερική.
ΒΙΒΛ. ΜΟΝΑΖΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΞΙΣ. ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου