Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο κελί του Γέροντος Ιωσήφ

Επίσκεψη στο κελί του Γέροντος Ιωσήφ



Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός

Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ,μία από τις σημαντικότερες Αγιορίτικες μορφές της Ορθοδοξίας μας,γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1921 σε ένα μικρό χωριό της Πάφου. Η μητέρα του,εφτά μηνών έγκυος,γέννησε στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων,ανήμερα της εορτής των Αγίων.Ο Γέροντας έλαβε το όνομα Σωκράτης που αποτελεί το κοσμικό του όνομα.Το 1936 προσήλθε στην Ι.Μ.Σταυροβουνίου όπου εκάρη ρασοφόρος με το όνομα Σωφρώνιος. Δέκα χρόνια αργότερα εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος. Το 1947 γνωρίζεται με τον Γεροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Το 1948 στην καλύβη του Τιμίου Προδρόμου στη Σκήτη της Αγίας Άννης στο Άγιος Όρος εκάρη μεγαλόσχημος λαμβάνοντας το όνομα Ιωσήφ. Το 1978 ενεθρονίσθη ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μίνθης στην Κύπρο. Στις 26 Οκτωβρίου του 1981 επιστρέφει στο Άγιον Όρος με τη συνοδεία του.Στις 23 Απριλίου του 1987 κατόπιν προσκλήσεως των Γερόντων της Ιεράς Μονής Βατοπαίδιου έρχεται στη Μονή με ένα μέρος της συνοδείας του.Τον Οκτώβριο του 1989 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφασίζει να μεταβεί ολόκληρη η συνοδεία στη Μονή για να παραλάβει τη διοίκησή της. Στις 16/29 Απριλίου του 1990 γίνεται η εκλογή και ενθρόνιση του πρώτου ηγουμένου της Μονής,του Αρχιμανδρίτου Εφραιμ.
Ο Γέροντας όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την κοίμησή ήταν και παρέμεινε ο πνευματικός πατέρας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.Ο Γέροντας Ιωσήφ δεν ζητούσε επαίνους και δόξα αλλά επεδίωκε την αφάνεια και την ταπείνωση.Τόνιζε τη φιλανθρωπία και την φιλευσπλαχνία του Θεού. Τον επισκέπτονταν προσωπικότητες από όλον τον κόσμο,αρχηγοί κρατών,πρίγκηπες.Είχε επιλέξει ως διακονητή του τον Πατέρα Αθανάσιο,ο οποίος κατάγεται από τα Ιωάννινα.
Ο Πατήρ Αθανάσιος,ο οποίος παραμένει ακόμα στο κελί του Γέροντος, τον φρόντιζε διαρκώς και υποδεχόταν το πλήθος κόσμου που ερχόταν για να επισκεφθεί τον Γέροντα.Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο κελί του Γέροντος ο Πατήρ Αθανάσιος με υποδέχτηκε με θέρμη μαζί με ένα απο τα πολλά γκρουπ ελληνοαυστραλών (!!!) που επισκέπτονται το κελί,την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και τον Ηγούμενο της Μονής τον Γέροντα Εφραίμ.


Ο Γέροντας Ιωσήφ έζησε ως το τέλος της ζωής του ως ησυχαστής.Οι Άγιοι Ανάργυροι τον συντρόφευαν από τη γέννησή του έως την κοίμησή του που συνέβει την 1η Ιουλίου του 2009.


Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε Γέροντα,πρέσβευε υπέρ ημών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου