Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Γερόντισσα Παταπία

Γερόντισσα Παταπία

Από την Live-Pedia.gr

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
H γερόντισσα Παταπία, παλαιότερα ηγουμένη και σήμερα μοναχή στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Παταπίου στο όρος Γεράνεια, στο Λουτράκι του νομού Κορινθίας, γεννήθηκε το 1931 στην Κόρινθο.

 Βιογραφία

Το 1952 σε ηλικία 21 ετών αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μοναχισμό και επέλεξε το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου το οποίο είχε μια – δυο μοναχές και 2–3 κελιά. Ηγουμένη της Ιεράς Μονής ήταν εκείνη την εποχή η γερόντισσα Συγκλητική, την οποία διαδέχθηκε από το 1963 έως το 1970, ενώ ηγουμένη έκτοτε είναι η γερόντισσα Ισιδώρα.
Βοήθησε και συνέβαλλε σημαντικά στην ανασυγκρότηση της μονής που ίδρυσε το 1952 ο γέροντας Νεκτάριος Μαρμαρινός και η οποία ήταν απομονωμένη, με δύσκολη οδική πρόσβαση και δίχως παροχή πόσμου νερού, το οποίο οι μοναχές μετέφεραν από πηγή σε απόσταση κάποιων χιλιομέτρων. Με τον ίδιο τρόπο μετέφεραν οικοδομικά υλικά για το κτίσιμο της μονής. Μετά την αποπεράτωσή της η Μονή έγινε ιδιαίτερα γνωστή και στις μέρες μας μονάζουν εκεί 40 μοναχές, η δε οδική του πρόσβαση από το Λουτράκι είναι πλέον εύκολη.
Η γερόντισσα Παταπία έχει αναφέρει και περιγράψει θαύματα του Αγίου Παταπίου του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου. Ως ηγουμένη διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό της έργο. Ακόμα και σήμερα, αν και σε προχωρημένη ηλικία, συγκεντρώνει και αποστέλλει φάρμακα στην ιεραποστολή.  
Sister Patapia
Sister Patapia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου