Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης για τις συμπροσευχές και το Βάπτισμα των ετεροδόξων

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης για τις συμπροσευχές και το Βάπτισμα των ετεροδόξων




Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης για τις συμπροσευχές και το Βάπτισμα των ετεροδόξων

Διηγείται ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης: «Κάποτε επισκέφθηκε το Μοναστήρι μας ένας Προτεστάντης πάστορας. Όταν με ενημέρωσαν ότι αυτός ο κύριος είναι ιερέας των Προτεσταντών, τον πλησιάσαμε και τον ξεναγήσαμε στο Μοναστήρι μας. Μετά, είπα να ετοιμάσουν για τον άνθρωπο φαγητό. Εγώ δεν κάθησα μαζί του στο τραπέζι, αλλά αποσύρθηκα στο κελί μου. Διότι αυτό απαιτεί η τάξις. Οι Πατέρες απαγορεύουν τη συμπροσευχή που προηγείται της κοινής τραπέζης».
Σε άλλη περίπτωση επισκέφθηκαν το Μοναστήρι δύο αγιορείτες ιερομόναχοι και μια ηλικιωμένη κυρία Καθολική, ρωσικής καταγωγής, που είχε αποφασίσει να γίνει Ορθόδοξη.
Όταν στο Γέροντα αναφέρθηκε ότι, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, στα άτομα αυτά είναι αρκετό το μυστήριο του Χρίσματος, χωρίς το Βάπτισμα, ο Γέροντας είπε:
-Δεν γνωρίζω τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το Ευαγγέλιο λέει: «ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται». Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται κανονικά το μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.
Και σε ένα τρίτο περιστατικό ενός Καθολικού, που θέλησε να βαπτισθεί, αφού ο Γέροντας τον προέτρεψε να επισκεφθεί τον επίσκοπο της περιοχής του, απ’ όπου
επέστρεψε με τη σύσταση ότι δεν χρειάζεται βάπτισμα άλλα μόνο χρίσμα, χωρίς να σχολιάσει την παραπάνω αντιμετώπιση, έφερε μία μεγάλη κολυμβήθρα στο Μοναστήρι και, βοηθούμενος από ένα αρχιμανδρίτη, πνευματικό του τέκνο, βάπτισε κανονικά τον εν λόγω άνθρωπο στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπη.

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Αρχιμ. Ιωάννη Κωστώφ «ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ, όχι να εκτρέφουμε, αλλά να εκτρέπουμε την αίρεσι», σελ. 55-56

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου πολύ σωστά ο Γεροντας Ι.Τσαλικης ειπε << Δεν γνωρίζω τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το Ευαγγέλιο λέει: «ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται».>> Πως όμως εξηγείτε η παράληψης του να μην απαιτεί την ΒΙΒΛΙΚΗ Εφαρμογή του βαπτίσματος σ' όλους τους Ελληνες, αφού απο την πράξη του απόδειξε οτι ασπάζεται την ΑΛΗΘΕΙΑ του Ευαγγελίου οτι το Βάπτισμα ειναι επιτρεπτό ΜΟΝΟ στον Πιστευσαντα και οχι σε βρέφη, που αδυνατούν να εξασκήσουν Πίστη αλλα κατεχουν ομως εξέχουσα θεση στην καρδια του XΡΙΣΤΟΥ που ειπε «Αφήστε τα παιδιά να έρθουν σε μένα γιατι σ'αυτα ΑΝΟΙΚΕΙ η ΒΑΣΙΛΕΙΑ των ουρανών»(Ματθαίος 19:14)

    Το βάπτισμα που Σώζει ειναι μόνο αυτο που επικυρώνει την ΠΙΣΤΗ του ΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΟΥ. « Αφού, λοιπόν, πορευτείτε, κάντε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα παρήγγειλα σε σας• και δέστε, εγώ είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα. Αμήν.(Ματθαίος 28:19-20)>

    Αν κάποιος δεν εχει προηγουμένως ΠΙΣΤΕΥΣΕΙ με την ΚΑΡΔΙΑ του στον ΧΡΙΣΤΟ, δεν εχει εκτιμήσει την Διδασκαλία του και δεν εχει ΑΣΠΑΣΤΕΙ τον Χριστό, και στα λογια του Χριστου ΔΕΝ εχει ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ,το βάπτισμα του ειναι ΚΟΥΦΙΟ, ειναι μάταιο, και δεν του Εξασφαλίζει ΤΙΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή